Barnböcker

Letar du efter barnböcker har du kommit till rätt plats. Genom att köpa böcker till dina barn hjälper du dem att utveckla hjärnan i raketfart, samtidigt som du bidrar till ett livslångt intresse. Dessutom lär böcker barn att tänka normkritiskt om genus och feminism vilket tidigare lyst med sin frånvaro. Vidare är det ett utmärkt sätt att lära sig engelska eller spanska på. Dock är utbudet enormt och det är svårt för många att välja rätt böcker. Därför har vi sammanställt en guide som hjälper dig att hitta barnböcker med skiftande tema. Börja därför med att förkovra dig i nedanstående guide för att därefter välja den barnbok som faller dig i smaken från topplistan ovan.

Så väljer du barnböcker

Innan du väljer vilka barnböcker du ska köpa så finns det några faktorer du ska vara medveten om. För det första finns det idag en uppsjö olika böcker med skiftande tema som t.ex. feminism och normkritiskt tänkande, så du behöver inte köpa samma gamla klassiker. För det andra rekommenderar vi att du väljer åtminstone en bok på engelska så barnen tidigt får en stabil språkkunskap. För det tredje ska du försöka hitta billiga böcker på rea så du kan köpa fler i ett paket. Utöver detta har vi nedan listat det viktigaste du ska tänka på för att ta ett så genomtänkt beslut som möjligt.

Rea / Billiga

För att hitta så billiga barnböcker som möjligt så ska du leta efter böcker på rea. Dock tenderar dessa att vara de böcker som inte sålt så bra, varför du måste läsa recensionerna noggrant för att se vad andra föräldrar tycker. Annars riskerar du att köpa en bok som barnet snabbt tappar intresse för vilket i förlängningen kan bidra till att läsintresset i stort får förlorat. Därför är det extremt viktigt att du inte köper en billig barnbok på rea bara för sakens skull, utan innehållet måste vara engagerande och kvalitativt. Vidare finns det olika bokreor online, men vi rekommenderar Bokus rea för barnböcker då de har tydliga uppdelningar mellan presentböcker, pysselböcker, bilderböcker och barnbokspaket.

barnböcker rea

Barnböcker på engelska

Att låta sitt barn läsa barnböcker på engelska är ett utmärkt sätt att lära dem språket tidigt. Dessutom föredrar många barn engelskspråkiga böcker för de tycker språket är fräckare än svenska. Så om ditt barn inte har ett stort läsintresse så är det ett hett tips att låta dem testa läsa på engelska.

Därutöver hjälper böcker på engelska att utveckla de språkliga delarna av hjärnan, och bidrar således till att det blir lättare att lära sig andra språk i framtiden. Orsaken till detta är att grammatiken skiljer sig från språk till språk, och om man som barn kan tillskansa sig detta vid ung ålder så har man ett stort försprång i livet.

Vidare är barnböcker på engelska strukturerade på ett sätt som underlättar snabb inlärning. Genom att kombinera bilder med ord så blir det lättare för barnets minne att komma ihåg ordet och dess betydelse. På så vis påskyndar du språkinlärningen vilket är fantastiskt.

Med ljud

Du kan även välja barnböcker med ljud som helt enkelt är böcker som spelar upp olika ljudslingor. Det fungerar som så att barnet öppnar boken vari det finns flera olika knappar de kan trycka på. Beroende på vilken knapp som trycks så spelas ett nytt ljud upp. På så sätt kan barn lära sig alfabetet eller “blinka lilla stjärna där” på ett roligt sätt. Fördelen med ljud är att det engagerar barn på en helt annan nivå. Dessutom är det anpassat för repetition vilket göra att inlärningen blir mer effektiv. Dock är dessa vanligare för småbarn mellan 0-3 år, så välj inte detta för äldre barn som är över 6 år, för de brukar inte vara intresserade av böcker som spelar upp ljud.

barnböcker med ljud

Normkritiska / Normbrytande

När du ska välja barnböcker så är det lätt att falla för klassikerna som innehåller stereotypa normer som t.ex. kärnfamiljen och icke-feministiska budskap. På grund av att verkligheten utvecklas i rask takt så är det viktigt att barnen lär sig hur världen ser ut i tidig ålder. Därför ska du försöka välja normkritiska barnböcker med feministiskt innehåll som informerar barn om genus och andra viktiga frågor på ett lättsamt sätt. Således hjälper du barnen att tänka normkritiskt och bryta rådande uppfattningar. Till exempel finns det idag normbrytande böcker som beskriver hur det är att växa upp med två homosexuella föräldrar, eller som beskriver världen ur ett feministiskt perspektiv – något som varit underrepresenterat sedan urminnes tider.

Vidare upplever de flesta barn i dagens samhälle ett kroppsförakt på grund av samhällets förväntningar och modellers utseende. Men tack vare nya författare som t.ex. Karin “Kajjan” Andersson, som skrivit boken om kroppspositivt föräldraskap, kan du som förälder lära dig hjälpa ditt barn att tänka mer normkritiskt.

Klassiska

Trots att vi ovan gått igenom normbrytande böcker som är i sync med samtiden, finns det även klassiska barnböcker som barn i alla generationer älskar. Dessa lämpar sig särskilt för högläsning då det är underhållande för föräldrarna också i och med att det påminner dem om sin egen barndom, men de funkar också att läsa på egen hand. Vilket barn tycker till exempel inte om Astrid Lindgren? Dock ska du som förälder vara medveten om att det förekommer några anakronistiska ord i dessa gamla klassiker då samhällsnormerna var annorlunda under tiden de skrevs. Till exempel nämner Astrid Lindgren “n-ordet” vid upprepade tillfällen, och då är det bra om du som förälder lär ditt barn om historien kring detta uttryck.

Nedan ger vi tips på några av de bästa klassikerna som barn älskat i decennier:

 • Vem ska trösta knyttet
 • Älskade lilla gris
 • Pelle Svanslös
 • Gittan och älgbrorsorna
 • Boken om Pippi Långstrump
 • Det blåser på månen

Spänning

Orsaken till varför många barn inte tycker om att läsa böcker är på grund av dess brist på spänning. Det blir helt enkelt för tråkigt för många vilket gör att de ofta slutar läsa vid tidig ålder. Därför är det viktigt att veta att det numera finns utmärkta barnböcker med spänning som gör att barnen får läsabstinens. Till exempel kan du välja boken Handbok för superhjältar där ditt uppdrag som läsare är att lösa ett spännande brott tillsammans med den kvinnliga huvudkaraktären. Därmed finns det böcker med rafflande och fartfyllda äventyr som påminner om deckare för barn, det gäller bara att leta ordentligt.

Genus

På senare år har begreppet genus blivit ett modeord. Kort sagt innebär genus att barn blir tilldelade en social roll från tidig ålder som definierar hela deras liv. Exempel på detta är de flesta barnböcker framställer flickor som prinsessor och liknande vilket påverkar barnens uppfattning om gängse könsroller. Därför är det ytterst viktigt att hitta böcker som utmanar allmänna uppfattningar om genus så barn lär sig detta vid en tidig ålder.

Döden

En av de bästa sakerna med böcker i allmänhet, är deras förmåga att lyfta svåra ämnen som t.ex. döden. Alla barn blir rädda för döden så fort de inser dess faktum, men det finns sätt att hantera detta, och det är genom att välja barnböcker om döden. På så sätt hjälper du barnen att bygga upp ett sunt förhållningssätt till de svåra frågorna vid tidig ålder, vilket kommer minska deras ångest över tid.

Fördelar med barnböcker

 • Utvecklar hjärnan
 • Bygger upp en kapacitet till koncentration och fokus
 • Lär barn att tänka normkritiskt
 • Hjälper att hantera jobbiga tankar om döden
 • Utmärkt som doppresent
 • Går att lyssna som ljudböcker på Spotify
barnböcker