BĂ€sta deckarna 2024

I dina hÀnder

Malin Persson Giolito

Skriften i vattnet

John Ajvide Lindqvist

Havsörnens skrik

Karin Smirnoff

Mr Ett

Jens Lapidus

X

Pascal Engman

Skred

Sara Strömberg

De första tolv

Denise Rudberg

SkugglÀge

Kristina Ohlsson

Spindeln

Lars Kepler

En farlig talang

Camilla Sten

Obscuritas

Olof Lagercrantz

Dalskuggan

Viveca Sten

DjÀvulens advokat

Katarina Wennstam

SlukhÄl

Tove Alsterdal

FÀdernas missgÀrningar

Åsa Larsson

BlickfÄngarna

Mons Kallentoft

Den barmhÀrtige samariten

Cilla & Rolf Börjlind

Elva Ànkors man

Denise Rudberg

Det perfekta gömstÀllet

Jenny Quintana

Ett dödligt tillstÄnd

Kjell Eriksson

SvÀrmor

Johan Elfner

Isbrytare

Kristina Ohlsson

1975

Niklas Natt och Dag

Benvittring

Johan Theorin

Midsommarblot

Ewa Klingberg

Senare

Stephen King

Äppelmannen

Anne Mette Hancock

Spelaren

David Baldacci

Den sista spiken

Stefan Ahnhem

SkyddsÀngeln

Sofie Sarenbrant

Vi har utsett de bÀsta deckarna 2024 genom att analysera varje bok utifrÄn nÄgra kriterier. Först och frÀmst tittar vi pÄ hur vÀlskriven boken Àr. Anledningen till varför stilen Àr den viktigaste faktorn Àr pÄ grund av att historien vilar mot författarens förmÄga att formulera sig i skrift. Oavsett hur spÀnnande handlingen Àr mÄste alltsÄ sprÄket vara av yppersta kvalitet. DÀrefter analyserar vi berÀttelsen i sig, d.v.s. hur spÀnnande intrigen, karaktÀrerna och handlingen Àr. Utöver det inkorporerar vi ocksÄ samlade kundrecensioner online. Baserat pÄ nÀmnda faktorer sammanstÀller vi slutligen en topplista över de bÀsta deckarna just nu. PÄ sÄ vis slipper du lÀsa recensioner av varenda bok som ges ut, och kan istÀllet vÀlja bland alla deckarna i vÄr topplista.

Den bÀsta dÀckaren Àr SkuggjÀgaren

Det kommer nog inte som en överraskning att vi utnÀmnt SkuggjÀgaren av Camilla Grebe till den bÀsta deckaren 2024. Det visar ocksÄ pÄ att Svenska Deckarakademin har lika god smak som vi i och med att de utnÀmnde boken till Ärets bÀsta kriminalroman. Handlingen utspelar sig under 1970-talet i Stockholm; trettio Är tidigare hittades en kvinna brutalt mördad i Klarakvarteren, och samma modus operandi dyker upp igen. Otroligt spÀnnande historia som strÀcker sig över 3 decennier.

Vilka har skrivit de bÀsta deckarna?

Författarna bakom de bÀsta deckarna 2024 Àr till stor del vÀlkÀnda. Exempelvis Anders Roslund, Camilla LÀckberg och Niklas Natt och Dag. DÀremot finns det nya spÀnnande debutanter sÄ som Jan MÄrtensson och Stina Jackson. Utöver dessa namn har vi ocksÄ listat de bÀsta deckarna genom tiderna, och pÄ en sÄdan lista hittar du böcker av bland annat Agatha Christie och Stephen King. SÄledes har vÄr topplista en bred spÀnnvidd mellan gammalt och nytt dÀr du garanterar hittar nÄgot som passar dig.

 • Anders Roslund
 • Cilla Börjlind och Rolf Börjlind
 • Mattias Edvardsson
 • Jens Lapidus
 • Agatha Christie
 • Stephen King
 • Jack Reacher
 • Björn Hellberg
 • Linda Bengtsdotter
 • Arne Dahl
 • Sofie Sarenbrandt
 • Marie Ljungstedt

Vad Àr kraven för en bra deckare?

För att en deckare ska vara bra mÄste den uppfylla nÄgra grundlÀggande krav. Som sagt Àr stilen, hÀndelseförloppet och karaktÀrerna extremt viktiga. Men en deckare mÄste ocksÄ vara en bladvÀndare, d.v.s. handlingen ska veckla ut sig pÄ ett tankevÀckande sÀtt som gör att du aldrig vill lÀgga boken ifrÄn dig. SÄlunda ska den vara rafflande. Dock finns det ocksÄ fallgropar som författarna mÄste undvika. Exempelvis stereotyper som inte Àr trovÀrdiga samt narrativ som vi lÀst 100 gÄnger förut. DÀrtill fÄr inte temat ta över, sÄ om deckaren handlar om miljöförstöring ska det hellre kommuniceras subtilt Àn skriva lÀsaren pÄ nÀsan.

BĂ€sta deckarna BĂ€sta deckarna 2024