Målarbok för vuxna

Letar du efter en målarbok för vuxna har du kommit rätt. Tidigare var målarböcker endast avsedda för barn med syftet att tillfredsställa deras energi och fantasi, men numera är de även vanliga för vuxna. Orsaken är att vi lever i en alltmer stressad vardag vilket gör att behovet av avkoppling är större än någonsin. Genom att måla mandalas, djur eller andra intrikata föremål, så uppnår du ett stadie av mindfulness. På så vis blir du mindre stressad samtidigt som du njuter av de färgrika målningarna som du fyller i. Dessutom kan du ägna dig åt detta medan du tittar på din favoritserie på Netflix eller har musik på i bakgrunden. 

Dock är utbudet brett vilket gör att det är svårt att hitta rätt målarbok för vuxna. Till exempel finns det målarböcker med fokus på djur och natur, men det finns också utmärkta målarböcker som innehåller avancerade mandalas och andra föremål. Därför har vi sammanställt en lista över de – enligt oss – bästa målarböckerna på marknaden. Dessutom har vi skrivit en guide som beskriver hur du går till väga när du väljer samt vilka fördelarna är med denna underbara trend.

Välj målarbok för vuxna

Innan du väljer en målarbok för vuxna så finns det några saker du ska veta. Först och främst skiljer sig motiven i alla böcker, så du måste veta om du vill måla mandalor, djur eller andra motiv innan du köper boken. Därtill finns det målarböcker som varvar illustrationer med citat om mindfulness vilket inte passar alla. Således rekommenderar vi att du läser om varje bok innan du gör ditt val, varför vi har lagt in en beskrivande text om de nedanstående böckerna som vi anser är av högsta kvalitet för tillfället.

1. Lilla boken om mindfulness - målarbok

Detta är tveklöst den mest populära målarboken för vuxna. Anledningen är dess detaljerade illustrationer med en svårighetsgrad som tarvar extrem koncentration och därmed gör att du kopplar av. Dessutom är den sprängfylld med tankeväckande citat som gör dig lugn oavsett var du befinner dig.

2. Lugn och ro

Lugn och ro är en målarbok av Nina Tara där du primärt färglägger mandalor. Men det finns även fler bilder av abstrakt karaktär som gör att du tänker till lite extra var och hur du färglägger bilderna. Trots att det ibland är svårt att fokusera ordentligt, kommer denna boken tveklöst hjälpa dig att nå ett avkopplande sinnestillstånd.

3. Vintage

Den tredje målarboken som vi anser vara bäst för vuxna är ytterligare en illustrerad av Nina Tara, nämligen “Vintage”. I denna bok har du möjlighet att färglägga 29 intressanta mönster. Dessutom är motiven vitt skilda och sträcker sig från viktoriansk stil till populär konst. Därmed har du ett brett spekta av motiv som du kan färglägga.

Fördelar med målarbok för vuxna

Det finns mängder av fördelar med målarböcker. För det första har det en lugnande effekt. För det andra är det ett förträffligt alternativ för dig som tycker meditation är för tråkigt. För det tredje är det en aktiv och kreativ syssla. Utöver detta har vi nedan listat de mest påtagliga fördelarna med denna spännande trend.

  • Utmärkt alternativ till meditation
  • Du behöver inte vara konstnärligt lagd 
  • Har en avkopplande effekt
  • Ägnar dig åt aktivt skapande istället för passiv konsumtion
  • Ersätter negativa tankar
  • En målarbok går att ta med överallt

Avkoppling

När du använder en målarbok för vuxna kommer du snabbt märka att det fordrar ordentlig koncentration. På grund av att koncentration i sig är njutningsfullt så kommer det kännas avkopplande att blommar, fåglar eller djur. Därmed är det en perfekt syssla för dig som vill varva ner efter en stressig dag. 

Lätt för nybörjare

Oavsett om du är en erfaren målare eller aldrig tidigare använt målarböcker, är det väldigt lätt för dig att börja. Allt du behöver är pennor i olika färger och du är redo att börja. Därmed är det en syssla som lämpar sig för alla vuxna oavsett erfarenhet.

Skapa istället för att konsumera

När du använder en målarbok för vuxna så ägnar du dig åt att skapa. Till skillnad från att konsumera en deckare så gör du något kreativt. Detta innebär att du använder en annan del av hjärnan som i dagens samhälle är kraftigt underutnyttjad, och som i förlängningen gör att du hamnar i ett stillsamt tilltalande sinnestillstånd. 

Alternativ till meditation

Enligt undersökningar har det visat sig att målarböcker för vuxna är ett förträffligt alternativ till meditation. När du mediterar försöker du hamna i ett tillstånd där du varken tänker på det förflutna eller framtiden. Följaktligen slipper du stresspåslag från tidigare minnen eller framtida orosmoment, vilket gör att serotonin och andra ämnen frigörs och gör dig lugnare. Faktum är att en målarbok har visat sig ha liknande effekter. Till exempel säger neuropsykologen Dr. Stan Rodski följande:

Det råder ingen tvekan om att målarböcker för vuxna genererar ett liknande sinnestillstånd som meditation gör. 

Dr. Rodski började experimentera med sina patienter och märkte skillnad i hjärtfrekvens och lägre puls, och orsaken till detta säger han är följande:

När du fyller i målarböcker så ägnar du dig åt tre moment: repetition, mönster och detaljer – samtliga faktorer som aktiviteten delar med meditation.

Således är en målarbok perfekt för dig som tycker det är för tråkigt att meditera, men som vill uppleva alla fördelar med meditation.

Ersätter negativa tankar

När vi färglägger någonting så förs vi direkt tillbaka till barndomens ansvarsfria värld. Således har en målarbok för vuxna likadan effekt som en målarbok för barn, med skillnaden att motiven är mer komplicerade vilket i sin tur kräver mer koncentration. Därmed kommer koncentrationen ersätta de eventuella negativa tankarna som du annars tänkt om du sitter i soffan och passivt tar in en film eller tv-serie.

Ta med målarboken på jobbet eller bussen

En enorm fördel med målarbok för vuxna är hur enkelt det är att ta med och använda på jobbet eller på bussen. På så vis kan du färglägga motiv var du en befinner dig och så fort du känner att du behöver koppla av en smula. 

målarbok för vuxna