BĂ€sta kokboken 2024

Helg med guldkant

Catarina König

Airfryer recept

Britt Andersen

Bullar, bröd & brunch

Camilla Hamid

SĂ©bastiens vinter

SĂ©bastien Boudet

Nudlar

Jennie Walldén

Systrarna Perssons högtider och vardagsfest

Malin & Linda Persson

Potatis

Stefan Ekengren

SĂ„ser

Tommy MyllymÀki

En grön jul

Malin Landqvist

Baka med Sophie

Sophie DahlbÀck

66 Day Challenge – Jorden Runt

Ulrika Davidsson

KÀka gott mÄnad för mÄnad

Tina Nordström

Ekstedt hemma – stjĂ€rnkockens nya klassiker

Niklas Ekstedt

BerÀttelser och recept

Erik VidegÄrd

Diadonnas balkanmat

Diana Dontsova

Middagskompassen

Zeina Mourtada & Paul Svensson

Green india – indisk vegomat frĂ„n grunden

Mattias Kristiansson

Morberg lagar husmanskost II

Per Morberg

Baka till jul

Fredrik Nylén

Julprassel & decembermys

Helena Lyth

Pizza wizard – sĂ„ gör du magisk pizza i hemmaugn

Oskar Montano

Kaka pÄ kaka

Camilla Hamid

Khadijas kök – Recept frĂ„n Östafrika

Khadija Mohamud

Thai hemma

Tove Nilsson

Mina asiatiska favoritrecept

Christin Kashou

Favoriter – Mina bĂ€sta recept

Filip Poon

Middag i en gryta

Tareq Taylor

Jennys sommar

Jenny Warsén

Nordisk keto

Bianca Olsson

Tareq Taylors matresa

Tareq Taylor

För att utse den bÀsta kokboken 2024 har vi jÀmfört kundrecensioner i kombination med tidningsrecensioner. Baserat pÄ dessa faktorer har vi sedan sammanstÀllt en topplista över de bÀsta kokböckerna i Sverige. VÀlj och vraka mellan vegetariska och veganska kokböcker. Dessutom har vi rankat böckerna per undergenre, till exempel desserter, sallader, soppor och festmat. PÄ sÄ vis Àr det enkelt att kokboken som passar dig bÀst. Oavsett om du Àr ute efter kokböcker frÄn kÀndiskockar som t.ex. Per Morberg och Leif Mannerström, eller klassiska kokböcker med enbart husmanskost, har vi mÀngder av alternativ. Börja med att kolla igenom topplistan ovan för att se vilken som passar just dig bÀst.

Vad utmÀrker de bÀsta kokböckerna?

Förutom ovanstÄende kriterier har vi nedan skrivit vad som utmÀrker en bra kokbok:

  • Variation – givetvis finns det mĂ„nga kokböcker som specialiserar sig pĂ„ exempelvis husmanskost. Men det ska inte betyda att recepten saknar variation. TvĂ€rtom ska en bra kokbok innehĂ„lla skifta i undertema medans huvudtemat behĂ„lls intakt. 
  • HĂ„llbara recept – med tanke pĂ„ den stĂ€ndigt pĂ„gĂ„ende miljöförstörelsen premierar vĂ„r topplista kokböcker med hĂ„llbara recept. Trots att rĂ„varorna Ă€r dyrare ju nyttigare du Ă€ter, vĂ€ger fördelarna tyngre Ă€n nackdelarna. Dessutom kĂ€nns det bĂ€ttre ur ett moraliskt perspektiv. DĂ€rför ska de bĂ€sta kokböckerna alltid ha minst nĂ„gra hĂ„llbara recept.
  • Vegetariskt & Veganskt – numera finns det mĂ€ngder av vegetariska och veganska kokböcker att vĂ€lja mellan. Trots att de flesta börjat Ă€ta mindre kött har inte trenden med vego-recept riktigt tagit fart Ă€nnu. DĂ€remot förutspĂ„r vi att vegansk matlagning kommer öka drastiskt i popularitet. 

Varför Àr det sÄ populÀrt med kokböcker just nu?

Tack vare Sveriges MĂ€sterkock, ett TV-program som började sĂ€ndas 2009, har matlagningstrenden i Sverige ökat markant pĂ„ senare Ă„r. SkĂ€len Ă€r mĂ„nga; först och frĂ€mst bestod den initiala juryn av Per Morberg, Leif Mannerström och Markus Aujalay – stora personligheter som publiken förĂ€lskade sig i. För det andra startades mĂ„nga fler matprogram parallellt med Sveriges MĂ€sterkock. DĂ€ribland Per Morbergs mĂ„nga olika program som bidrog till att allt fler började Ă€ta vilt och uppskatta svensk husmanskost. I takt med att exponeringen för kockyrket ökade, var det ocksĂ„ fler som valde att bli kock efter gymnasiet. 

Nu, snart 10 Ă„r senare, finns det mĂ€ngder av TV-program som framhĂ€ver matlagning i alla dess former. Tack vare Sveriges mĂ„ngfald har vi mĂ„nga kockar frĂ„n olika hĂ€rkomster, vilket innebĂ€r att det finns kokböcker om marockansk, japansk och persisk mat – som du kan hitta pĂ„ en hylla i ICA. PĂ„ grund av alla dessa influenser har svenskens matintresse blivit mycket bredare. Följaktligen skrivs det nu fler kokböcker Ă€n nĂ„gonsin. DĂ€rför valde vi att utse de bĂ€sta kokboken 2024.

Topplista

bästa kokboken 2020
bästa kokböckerna