Bokställ

Bokställ kokbok

Bokställ kokbok

Bokställ i trä

Bokställ i trä

Ett bokställ, även kallat bokstöd och bokstativ, är en produkt som används för att hålla en öppen bok på plats. De används dels av studenter runt om i hela världen, dels av vanliga människor som älskar att läsa. Dessutom används de för att hålla kokboken öppen i köket.

Fördelen med bokställ är att du slipper hålla i boken medan du läser, och kan således fokusera på att ta anteckningar samtidigt. Därtill är det många som använder en läsplatta på den för att slippa hålla i den med händerna.

Dessa bokställ finns i olika material så som akryl, trä, metall, plast och plexiglas. Och det finns flera användningsområden, bland annat för barn, men då är det något annat som åsyftas, vilket vi kommer skriva mer om nedan.

Dock är utbudet brett vilket gör valet knepigt för många konsumenter. Därför har vi skrivit en köpguide innehållandes allt du behöver veta innan du gör ditt köp. Börja därför med att läsa på nedan för att därefter välja det stället som passar dig bäst.

Så väljer du bokställ

Innan du köper ett bokställ finns det några saker du ska vara medveten om. För det första måste du välja ett material som både är snyggt och som orkar hålla uppe boken du läser. För det andra ska du tänka över huruvida du vill kunna justera vinkeln eller inte. För det tredje är höjd och vikt två viktiga delar. Utöver detta har vi nedan listat det viktigaste du ska tänka på för att göra ett så välinformerat val som möjligt.

1. Material

Vilket material ett bokställ är gjort av är synnerligen betydelsefullt. Här har du huvudsakligen fyra alternativ: trä, metall, plast, plexiglas och akryl. Orsaken till varför materialet är så viktigt är för att det påverkar kvaliteten i hög grad. Dessutom har det en inverkan på den estetiska framtoningen.

Till exempel är ett bokställ i trä otroligt populärt – inte för att det nödvändigtvis är kvalitativt – utan för att det är snyggt att kolla på. Därmed blir det även en inredningsdetalj om du har det framme på bordet. Nu är det så att modeller i trä är kvalitativa också, och inte bara snygga, men det fungerar som exempel för att illustrera vikten av att beakta materialet i ditt val av bokställ.

Fördelen med trä och metall är att det är tunga material som håller boken på plats. Väljer du å andra sidan en modell i plast så sker det ofta att boken välter – i synnerhet om boken är tung. Därför är det ytterst viktigt att du väljer material utifrån vilka typer av böcker du tänker läsa. Har du för avsikt att endast läsa barnböcker eller pocketböcker så är plast tillräckligt, men är det tunga målarböcker så ska du välja trä eller metall.

Slutligen vill vi nämna plexiglas som den gyllene mellanvägen. Det vill säga, vill du inte investera de pengar det kostar att köpa en modell i trä eller metall, men samtidigt inte vill ha plast heller, då är plexiglas det ultimata valet. Dessutom är det genomskinligt vilket är vackert. 

 • Välj material på ditt bokställ utifrån hur tunga och stora böcker du tänker läsa.
 • Väljer du en modell i trä så fungerar den även som en inredningsdetalj.
 • Trä och metall är dyrare än ställ i plast, plexiglas och akryl. 
bokställ

2. Användningsområde

Det finns en skillnad mellan bokställ för läsning och de som används i köket för kokböcker. Den förra är behäftad med en annan kravbild, medan den senare inte kräver lika mycket funktioner. Till exempel är det viktigt med en stor, kraftig och robust modell med justerbar vinkel om du ska använda den för en kokbok i köpet. Men ska du å andra sidan använda den för läsning så kan du komma undan med att köpa en billigare modell i plexiglas eller plast.

Vidare skiljer sig användningen inom dessa båda kategorier också. Det vill säga, ska du använda ett bokställ för läsning på olika platser så är det viktigt att du kan vika ihop det och stuva ner det i ryggsäcken. Men ämnar du använda det i hemmet så är de kraven inte lika viktiga.

Således skiljer sig kravbilden beroende på ditt användningsområde, varför det är så viktigt att klargöra detta innan du genomför din beställning.

 • Faktorerna som är viktigast att tänka på beror på ditt användningsområde. Så klargör det först.
bokställ vägg

3. Justerbara bokställ

En faktor du måste känna till är att det finns justerbara bokställ. Med dessa modeller kan du reglera vinkeln på stället så boken lutar längre bak eller står mer upprätt. Detta är en utmärkt egenskap eftersom du då kan anpassa vinkeln utifrån om du sitter vid ett skrivbord, ligger i sängen eller står upp och läser. 

Dessutom är ett justerbart bokställ perfekt för dig som ämnar använda den för kokböcker, för om kokboken inte står i rätt vinkel så kommer du inte kunna läsa av receptet lika effektivt.

Läser du böcker i en läsplatta till vardags så är detta även en fantastisk funktion eftersom ljuset från läsplattan påverkas av vinkeln. Lutar du exempelvis din läsplatta neråt så kommer det bli svårare att läsa texten på grund av att det blir mörkare. Men genom att använda ett justerbart bokställ så kan du vinkla läsplattan tills du får det perfekta ljuset.

Dock är dessa modellerna något dyrare, så om du verkligen inte känner att du behöver denna funktion så bör du skippa den för att spara pengar.

 • Perfekt för dig som läser vid skrivbordet i olika ställningar.
 • Ett måste om du ska använda stället för en kokbok i köket.
 • Underlättar även läsningen på en läsplatta då du kan anpassa vinkeln och därmed ljuset.

4. Höjd

När du ska köpa ett bokställ är höjden en viktig faktor. Många är av uppfattningen att de flesta ställ har ungefär samma dimensioner. Men faktum är att det skiljer sig markant från modell till modell. Vissa bokställ är t.ex. anpassade för att stå på ett skrivbord och hålla i en mindre bok, medan andra är tillverkade för att hålla upp en stor och tung kokbok i köket. 

Således behöver du en viss höjd på ställen för att det ska kunna hålla upp boken. Tänk exempelvis att du har en tung bok på en bokhållare som är anpassad för mindre och lättare böcker, då kommer stället välta bakut – något som är extremt irriterande medan man läser. 

 • Är höjden inte tillräcklig kommer en större bok få stället att välta över.

5. Vikt

Extremt många använder sitt bokställ medan de ligger och läser i sängen, soffan eller fåtöljen. Därmed vilar de stället på magen eller bröstet för att kunna läsa på ett någorlunda ergonomiskt vis. Det många inte tänker på är att stället kan väga en hel del beroende på vilket material det är.

Till exempel finns det bokställ i trä och metall som väger en hel del. Trots att vikten inte känns nämnvärt när du håller det i handen, är det en annan sak när det står på magen under flera timmars läsning. Därför ska du hellre välja en modell i plast, plexiglas eller akryl eftersom de väger mindre.

Fortsättningsvis måste du ta bokens vikt i beaktande och slå ihop det med bokställets tyngd. Läser du en tung, tjock deckare så kommer det onekligen att göra ont efter ett par timmar. Så ha detta i åtanke när innan ditt köp.

 • Väljer du en för tung modell kommer det göra ont om du läser liggandes.
 • Glöm inte att boken också väger mycket, så detta måste adderas ihop.

6. Pris

Det mest fantastiska med bokställ, förutom dess praktiska fördelar, är dess låga kostnad. Det är nämligen så att du kan få ett kvalitativt bokställ i trä eller metall, som är justerbart, för endast 300 kronor. Köper du det på Amazon blir det ännu billigare. Således är det en billig produkt som kan hjälpa att öka läslustan hos både barn och vuxna. 

Eftersom det är så billigt så rekommenderar vi att spendera en hundralapp extra på en extra bra modell. Anledningen är att ju mer du betalar, desto bättre kvalitet; och i slutändan kommer livslängden även vara längre. 

Notera även att materialet är den faktor som definierar vad det kommer kosta. Som sagt ovan så är trä och metall de dyraste alternativen du kan välja, medan plast, plexiglas och akryl är betydligt billigare material. 

bokställ golv

Så använder du ett bokställ på rätt sätt

När du nu vet vad du ska tänka på innan du köper ett bokställ är det dags att gå igenom hur det ska användas. Trots att det är lockande att kröka ryggen vid skrivbordet för att komma närmare boken, är detta katastrofalt för ögonen på lång sikt. 

Det är nämligen så att ju närmre du tittar på någonting, desto mer belastar du dem. Detta innebär en högre ansträngning på ögonmusklerna vilket gör ögonen trötta och irriterade. Gör du detta upprepade gånger så kommer det garanterat att leda till ögonproblem i framtiden. Därför är det extremt viktigt att du håller rätt avstånd till ditt bokställ när du läser.

För att vara på den säkra sidan ska ska boken vara mellan 40-60 cm från ögonen. Därtill ska bokstället inte vara i 90 graders vinkel från dina ögon, utan något längre ner. På så vis minimerar du ansträngningen på ögonen och minskar risker för problem längre fram i livet.

 • Boken ska vara mellan 40-60 cm från ögonen.
 • Vinkeln till boken ska inte vara rakt fram, utan du ska titta ner på boken så ögonen får vila. 
 • Använder du bokstället för nära dig finns det risk för närsynthet på lång sikt. 

Bokställ för barn

Trots att bokställ är synonymt med bokstativ och bokstöd, är det ett begrepp som även innefattar bokställ för barn. Dessa skiljer sig markant åt från det vi hittills gått igenom i denna artikel, varför vi nu kommer informera dig om skillnaderna.

Kort sagt är ett bokställ för barn en typ av förvaringslåda för böcker. Däremot är utseendet något annorlunda än en vanlig låda. Det består istället av en eller flera hyllor varpå barnet placerar  sina favoritböcker. Därefter placeras stället nära sängen så barnet närsomhelst kan läsa sin favoritbok när läslustan slår in. 

Vad du ska tänka på när du ska köpa ett bokställ för barn är följande:

 • Storlek på stället.
 • Hur många böcker som får plats.
 • Antalet hyllplan i stället. 
 • Material
 • Pris
bokställ barn

Skillnad på bokställ och bokstöd

Många har kontaktat oss genom åren för att fråga om de faktiska skillnaderna mellan bokställ och bokstöd. Och trots att termerna avser två olika produkter så används de ofta för att benämna samma sak. 

Ett bokstöd är det som används i bokhyllor för att hålla böckerna på plats, medan ett bokställ är synonymt med bokstativ och används för att hålla uppe en bok under läsningen.